• Contact »

  Kruisbaak 24

  2165 AJ Lisserbroek

  The Netherlands

  0252 423713

  vandijk@classicsl.com

  Harko de Vlaming

  Harko de Vlaming, eigenaar van Adfino.C.S., een adviesbureau voor zelfstandig ondernemers en al meer dan 12 jaar een zeer tevreden klant met meer dan 66.000 fijne kilometers achter de rug in zijn Mercedes 190SL.r tevreden klant met meer dan 66.000 fijne kilometers achter de rug in zijn Mercedes 190SL.

  De 190SL van Harko werd volgens de aanwezige documentatie op 24 april 1957 af fabriek geleverd in de haven van Hamburg voor verscheping naar de USA, waar de helft van de 190SL’s destijds terecht kwam. In 1995 kwam de auto in volstrekt originele staat terug naar het Europese vaste land na een stilstand van circa 16 jaar. De auto had een kenteken uit de staat Virginia en was eigendom geweest van een dame uit Dallas (Texas). Vervolgens stond de auto 4 jaar in een Belgische garage om net voor de millennium wisseling een nieuw leven te beginnen in Nederland. De auto kreeg medio 2000 zijn Nederlandse kenteken.

  Sindsdien hebben we met de auto dik 41.000 mijlen, zo’n 66.000 kilometer, afgelegd in 9 Europese landen. Van de Engelse oostkust tot aan het zuidelijkste puntje van het Italiaanse paradijs Sicilië. De auto wordt niet alleen voor de vakanties en weekendtripjes gebruikt, maar heeft inmiddels ook een flink aantal rally’s op zijn naam staan; van zeer competitieve rally’s zoals de Coppa d’Europa, tot zeer ontspannen tourritten als de Raid dell’Etna. Onlangs reed de 190SL nog mee in de jubileum editie van het Leersumse bloemencorso. Van stilstaan wordt een auto nooit beter!

  Naast de bijeenkomsten van de Nederlandse Mercedes Clubs wordt ook regelmatig deelgenomen aan evenementen van met name de Duitse en Italiaanse 190SL clubs, zoals in 2011 het 4e Internationale 190SL treffen rond het Italiaanse Portofino. Daar waren zo’n tachtig 190SL’s bijeen uit alle hoeken van Europa.

  Waarom heeft bijvoorbeeld Italië een speciale aantrekkingskracht? Niet alleen vanwege het meestal goede weer en lekkere eten, maar vooral ook om de enthousiaste reacties van de mensen onderweg, die klappen en juichen als ze een mooie auto zien ! En je komt tijdens deze evenementen op plekken waar je het bestaan niet van wist.

  Zowel in het dagelijkse verkeer, op vakantie, als tijdens de rally’s kan de auto altijd goed mee komen. Een goede voorbereiding is daarbij natuurlijk het halve werk.

  De eerste contacten met de firma van Dijk stammen al uit 2000 toen per post de nodige onderdelen werden besteld om de auto na aanschaf klaar te maken voor APK en RDW. Vanaf begin 2003 is de auto feitelijk geheel in onderhoud bij de firma Van Dijk. Voor en na ieder evenement en grotere rit wordt een inspectie of beurt uitgevoerd. Altijd even overleggen wat nodig is en wat wellicht gewenst is, of een volgende keer aan de beurt komt.

  Hoewel de auto praktisch nog in originele staat verkeert, is er inmiddels wel het nodige aangepast en gereviseerd, maar dat mag wel voor een auto die, ondanks zijn 55 jaren, niet echt ontzien wordt tijdens het gebruik. Daarnaast hebben we enige aanpassingen gedaan in verband met de zwaardere omstandigheden en belasting van de auto tijdens ritten en rally’s. Zo werd een carterbescherming gemonteerd (jawel, origineel van de plank bij Mercedes-Benz besteld !), een elektronische ontsteking en een wisselstroomdynamo, met name om de zwaardere verlichting te kunnen voeden. Verder zijn in een zelf vervaardigde, uitneembare, middenconsole een Halda Twinmaster en Speedpilot, voltmeter, stopwatch, kaartleeslamp en arm steun gehuisvest. Onmisbare attributen bij het rally rijden.

  Voor ritten waar “open rijden” geen optie is, monteren we de hardtop. De auto is oorspronkelijk als coupé met hardtop geleverd; helaas was die niet meer bij de auto. Wel vonden we via een advertentie een originele hardtop met de kleine ruit, die door Van Dijk perfect gerestaureerd bleek te zijn.

  Voor dit jaar hebben we nog een vakantierit naar Zuid-Frankrijk op het programma staan. Genieten van alles wat aan het oog voorbij trekt, want in een open auto mis je weinig van de omgeving. Ontspannen toeren van terras naar terras en overnachten in Chambre d’hotes. Toeren met de 190SL is op die manier een “way of life”. De 190SL is er weer klaar voor ! Harco de Vlaming, Driebergen – Rijssenburg, +31 (0) 343 516376. www.adfino.nl