• Contact »

    Kruisbaak 24

    2165 AJ Lisserbroek

    The Netherlands

    0252 423713

    vandijk@classicsl.com

    25 jaar Van Dijk, Lisserbroek

    Van Dijk Klassieke Mercedessen en onderdelen: een bedrijf, dat geboren is uit een hobby en waarin de liefde voor de klassieke Mercedes-Benz op de eerste plaatst komt. Enige tijd geleden konden we van de gastvrijheid van de firma genieten in het kader van een ‘Technische dag’; nu bezoeken we het bedrijf omdat het iets te vieren heeft; 25 jaar Mercedes-Benz restauraties, reparaties, onderhoud en onderdelenverkoop.

    Hobby

    Eind jaren zeventig kocht de buurjongen van Frank en Leon van Dijk een Ford prefect uit 1949, met het doel deze geheel te restaureren. Het proces werd op de voet gevolgd door Leon, die als kleine jongen al gefascineerd was door oude en klassieke auto’s. Door tijdgebrek werd de Ford niet afgemaakt en aan het einde van 1986, toen de schuur waarin de auto stond  moest worden afgebroken, nam Leon de auto over. Hierdoor nam het enthousiasme voor oude auto’s enorm toe en wierpen Leon en Frank zich op alles wat er maar in Nederland op oldtimergebied te beleven was. Het werd hun grootste hobby. Een week na aankoop van de Ford werd een tweede oldtimer gekocht, een Mercedes 250C uit 1971 en korte tijd later volgde een 220Sb-vleugeltype.Mercedes 190SLMercedes 190SL op trailer

    In januari 1987 kocht Frank een boek  over alles wat Mercedes ooit gemaakt had en dit boek werd vanaf dat moment dagelijks ingekeken. Wat een mooie auto’s! Als ooit een droom werkelijkheid zou kunnen worden… Al gauw kwamen de broers tot de conclusie, dat de 300SL een van de mooiste auto’s was die Mercedes ooit gebouwd heeft. Frank, als 19-jarige student en Leon, als 23-jarige werknemer in het bedrijf van zijn vader, besloten te gaan sparen. Het Mercedes-boek liet hen de 190SL zien, een betaalbaar alternatief voor de 300SL. De prijs voor een 190SL lag begin 1987 rond de 10.000 gulden voor een  te restaureren  exemplaar. Zoveel hadden zij niet, maar na nog meer sparen en hard werken kochten ze in juni 1987 een 190SL voor 13.250 gulden. Onder de 13.000 gulden was toen al niets fatsoenlijks meer te koop. De prijzen van de 190SL’s vlogen in die periode omhoog. Mondjesmaat werd er aan de 190SL gewerkt. De Ford werd eerst afgemaakt en toen die klaar was, gingen ze met de 190SL aan de gang. Een echte originele Nederlandse auto. Dit betekende veel roest!190SL

    De aangeschafte auto was niet geheel compleet, dus gingen de broers op zoek naar onderdelen. Vaak werd alleen een hele partij onderdelen aangeboden, geen individuele stukken, waardoor ze al gauw veel onderdelen dubbel hadden.

    Clublid

    In juni 1987 werden Frank en Leon lid van de Mercedes-Benz Veteranenclub en zo wekten zij de nieuwsgierigheid van medeclublid Koos Vrolijk, eigenaar van een 190SL. Nieuwe leden werden toen nog vermeld in het  clubblad. Koos woonde vlakbij en kwam eens kijken. Hij zag onderdelen op hun auto, die er bij hem niet opzaten en Koos Vrolijk werd daarmee hun eerste onderdelenklant.

    Auto-import en verkoop

    In juni 1989 verhuisde Astrid, de oudste zus van Frank en Leon, met haar man naar Californie. Een goede plek om familie te hebben, zeker als het gaat om het vinden van oude auto’s. Al gauw gingen ze bij haar op bezoek en besloten ze om daar een Mercedes te kopen en die naar Nederland te verschepen. Het werd een prachtige 230SL en de kofferbak werd volgeladen met daar gekochte Mercedes-onderdelen. Ze leerden hiermee veel, maar verdienden niets!

    Na deze mooie 230SL volgde een nog te restaureren 190SL. Deze werd verkocht en de nieuwe eigenaar zei: “ Nu moet hij nog net zo mooi worden als jullie 190SL. Willen jullie dat voor mij doen?” Hiertegen zeiden zij volmondig “ja” en zo ontstond, naast de onderdelen- en autoverkoop  de restauratieafdeling.190SL uit Californie

    Veel ongerestaureerde sportwagens werden uit Amerika gehaald en verkocht. Er ontstonden wachttijden van langer dan twee jaar voor totaalrestauraties. Dit alles vond plaats in simpele schuurtjes achter het ouderlijk huis. Het kantoor met onderdelenmagazijn was in een grote serre achter het huis, terwijl ook de zolder van het huis werd gebruikt als magazijn. Bij ruimtegebrek werden de schuren een stukje uitgebouwd en naarmate het bedrijf groeide, werd ook de behoefte aan een echt pand groter.

    Kruisbaak in Lisserbroek

    Eind 1995 kochten de broers van Dijk een pand aan de Kruisbaak in Lisserbroek. Het gebouw moest flink opgeknapt worden en maanden werd er verbouwd en geschilderd. In mei 1996 was de officiële opening. In de jaren die volgden werden er achter elkaar 190SL- en pagode-totaalrestauraties uitgevoerd en kwamen er steeds meer klanten voor onderhoud, reparaties, deelrestauraties, revisies, onderhoud, nieuwe banden en apk. Er kwamen ook steeds meer andere modellen naar Lisserbroek. Alle Mercedes-modellen gebouwd van 1955 tot 1971 zij er welkom. “Bij de Mercedes-Benzen uit die periode ligt ons hart”.  Dit is het grote geheim van hun succes.Van Dijk garage Kruisbaak Mercedes 190SL

    Het team

    Het team van 4 specialisten  is anno 2012 geheel op elkaar ingespeeld. Wij stellen hen aan u voor: Frank is de financiele man, hij doet in hoofdzaak de in- en verkoop en de administratie en is ook meestal de stem aan de telefoon. Leon is overal inzetbaar, maar het liefst werkt hij aan de 190SL. Een slecht lopend exemplaar afstellen  en in orde brengen heeft zijn hart. Hij heeft door de jaren heen dertig 190SL-carrosserieen van schroot naar nieuw gerestaureerd. Hij is dus ook de lasser en plaatwerker binnen het bedrijf en ontwikkelde een 190SL-carrosserie-restauratie-mal. Leon sleutelt ook graag aan andere typen Mercedes-Benz uit de eerder genoemde periode. Onderhoud van pagodes, sedans, coupes en cabrio’s, monteren van nieuwe lederen bekleding en softtops, hardtops restaureren, hemeltjes vervangen, schadereparaties, nieuwe draadbomen monteren enzovoorts. Verder ondersteunt hij Frank, als het erg druk is met de onderdelenverkoop.

    Nico, in 1998 in dienst getreden, is binnen het bedrijf de fijnmechanicus. Hij repareert mechanische en hydraulische onderdelen en is de aangewezen man om te werken aan het ‘ruilsysteem technische delen’ en aan de W100, de legendarige Mercedes 600. Deze auto’s, vooral de verlengde versies, zitten vol met gecompliceerde systemen. Voor Nico is niets te ingewikkeld. Stuurhuizen, stuurbekrachtigingspompen, tellers, meters, rembekrachtigers, wissermotoren, radio’s, raammechanismen, kachel-units, benzinepompen, injectiepompen en kromme softtopframes; Nico repareert ze met veel plezier en vakkennis! Het nagenoeg onzichtbaar inbouwen van alarmsystemen, startonderbrekers, i-podaansluitingen en audiosystemen op maat behoort ook tot  Nico’s taken. Zijn favoriete auto om aan te werken is de Pagode en dat komt goed uit want er worden er meer dan tweehonderd onderhouden in Lisserbroek!

    Jan, die in 1999 het team kwam versterken, is eveneens een zeer veelzijdig monteur. Hij doet naast sleutelwerk, nieuwe bandenmontage en aankoopkeuringen de onderhoudsplanning. Tevens verzorgt hij alles voor de werkplaats, zoals de revisie van startmotoren, dynamo’s, versnellingsbakken, remdelen, radiateuren  en allerlei benodigde materialen en vloeistoffen. Jan is een echte bikkel, een doordouwer. Na 12,5 jaar trouwe dienst is hij nog geen dag ziek geweest. Jan werkt het liefst aan Pagodes en aan de 300SL Gullwing en Roadster. Hij restaureert momenteel een 300SL-vleugeldeur.  Verder blinkt Jan uit in het in- en uitbouwen van motoren voor revisie. Onlangs heeft bedrijf de 75e motorrevisie verzorgd.

    ‘Van Dijk klassieke Mercedessen en  onderdelen’ is vandaag de dag een bedrijf dat zeer veel ervaring heeft met naoorlogse Mercedessen. Het heeft een indrukwekkende rij van totaalrestauraties op zijn naam staan. Naast vele particuliere klanten bedient het ook collega-restauratiebedrijven, garagebedrijven, motorrevisiebedrijven en Mercedes-Benz-dealerbedrijven in binnen en buitenland met onderdelen, restauratie- en reparatiewerk en het ruilsysteem technische delen. Zelf produceert het zestig reproductie-onderdelen, die wereldwijd hun weg vinden.